FARO Architecten heeft actief actie ondernomen om de straat rechtvaardiger te maken

In de ambitieuze plannen voor grootschalige woningbouw en stedenbouwkundige projecten krijgen principes 1 en 2 steeds meer aandacht.

  1. Openbare ruimte, Steden en dorpen zijn plekken waar wij, mensen, gezamenlijk wonen. De straat is de ruimte tussen onze huizen. Dit is openbare ruimte;
  2. Variatie, Op straat kunnen mensen van jong tot oud allerlei verschillende dingen doen. Kinderen kunnen er opgroeien, planten kunnen er groeien, dieren kunnen er een plek hebben. Er kan worden gespeeld, ontmoet, gewinkeld. Je kunt er rondkijken, deel zijn van de omgeving en de gemeenschap en je kunt er doorheen reizen. Voor welke activiteiten een straat wordt ingericht, hangt af van de plek.

Deze principes richten zich op het nadenken over de inrichting van nieuwe stads- of dorpsgebieden op een grote en abstracte schaal. Deze benadering sluit perfect aan bij de werkzaamheden van FARO Architecten en hun motto: “Als je niet bouwt voor mensen, voor wie dan wel?“

Concrete lessen voor anderen:

Bij de ontwikkeling van nieuwe stedelijke of landelijke gebieden worden de randvoorwaarden vaak nog te sterk bepaald door verouderde normen, waardoor er weinig ruimte is voor nieuwe inzichten. Het is belangrijk om te blijven benadrukken dat het afwijken van normen mogelijk en soms zelfs beter is, mits goed onderbouwd. Het is de moeite waard om hiervoor te blijven pleiten.

Indien u meer wilt weten, aarzel dan niet om contact op te nemen met FARO Architecten, via info@faro.nl.

 

Wil jij ook een rechtvaardige straat?