Kindermanifest

voor een rechtvaardige straat

Illustratie Lena te Loo: ‘Wat loopt daar door het bos?’

De straat is publieke ruimte: een plek waar iedereen van alles kan doen, alleen of samen. Rijden, lopen, dingen kopen, spelen. Soms is een straat zo gemaakt dat je er nog maar één ding kan doen: hard rijden. En dat is vaak niet fijn voor wie daar woont. Wat als mensen zich aan de volgende vijf afspraken zouden houden als ze een straat inrichten?

1. Ruimte voor iedereen

Steden en dorpen zijn plekken waar wij, mensen, samen wonen. De straat is de ruimte tussen onze huizen. Dit is openbare ruimte: dus voor iedereen.

2. Verschillende dingen

Op straat kunnen mensen van jong tot oud allerlei verschillende dingen doen. Kinderen kunnen er opgroeien. Planten kunnen er groeien. Dieren kunnen er een plek hebben. Er kan worden gespeeld, ontmoet, gewinkeld. Je kunt er rondkijken, met of zonder andere mensen zijn en je kunt er doorheen reizen. Waarvoor een straat wordt ingericht, hangt af van de plek.

3. Geen zorgen

In onze straten kunnen alle mensen gezond leven. En zich goed voelen. Jij hoeft niet uit te kijken of op te passen dat je wordt aangereden. Je hoeft alleen maar uit te kijken dat je zelf niet hard tegen iemand aanrijdt met je fiets of step.

4. Meepraten

Omdat je op straat zoveel verschillende dingen kunt doen, moet de straat ook door verschillende mensen worden ingericht. Zij kunnen elkaar helpen bij de vraag: waar is de straat eigenlijk voor? En jij kan ook daarover meepraten.

5. Niet harder dan je mag

Je moet in een straat niet meer harder kunnen rijden met een auto dan je mag. Dan kunnen er daarna ook andere bordjes opgehangen worden dan bordjes met het cijfer 30 of 50. Of misschien zijn er wel helemaal geen bordjes meer nodig.

Wil jij dit ook?

Vul de vragen hieronder in!
  Ik onderteken het kindermanifest vanuit mijn betrokkenheid als (graag aangeven of u bijv. een ouder bent, leerkracht of anders):


  Mijn voor- en achternaam mogen weergegeven worden op deze website*

  Ik heb toestemming van mijn ouders om dit in te vullen.*

  Wandelvriendelijke omgevingen

  Autoparkeerplek verandern naar een fietsparkeerplek

  Wees moedig en durf de status quo uit de status quo uit te dagen

  Afwijken van de norm bij woning- en stedenbouwkundige projecten

  Verhalen als middel voor betrokkenheid

  Laat je inspireren door mede-ondertekenaars van het manifest

  Heb jij een idee?

  Heb jij een idee om tot een rechtvaardige straat te komen?