De rechtvaardige straat is een initiatief van de leerstoel Urban Mobility Futures aan de Universiteit van Amsterdam en wordt ondersteund door BAM Infra Nederland.
De tekst van de principes in het manifest is van Marco te Brömmelstroet en Thalia Verkade.

Marco te Brömmelstroet

Hoogleraar Urban Mobility Futures aan de Universiteit van Amsterdam

Marco heeft masterdiploma's in Infrastructuurplanning en Geografisch Informatiemanagement. Zijn onderwijs in de bachelor- en masterprogramma's draait om de (problematische) integratie van landgebruik en mobiliteit en manieren om dit te verbeteren. Zijn onderzoek is sterk verweven met de planningspraktijk. Hij heeft verschillende onderzoeken gedaan om het gebruik van kennis in stedelijke strategievormingsprocessen te verbeteren.

Thalia Verkade

 

Thalia is zelfstandig schrijver, journalist en spreker. Ze heeft vier jaar bij de Correspondent gewerkt en daarvoor was ze correspondent in Moskou voor NRC Handelsblad en nrc.next. In 2021 won ze de Brusseprijs met het boek ‘Het recht van de snelste’ dat ze samen met Marco te Brömmelstroet heeft geschreven. In het boek gaat Thalia samen met de wetenschapper op zoek naar het antwoord op die ene belangrijke vraag: van wie is de straat. Ze ontdekken dat het verkeer onze publieke ruimte heeft overgenomen en laten zien dat een heel andere inrichting mogelijk is.

Wil je ook een rechtvaardige straat?

Bekijk de oplossingsrichtingen