Publieke vertoning ''Streetfight''
Bekijk de film ''Streetfight'' live in Zwolle
In 1977 stond Groningen op een keerpunt. Het stadscentrum was onleefbaar geworden, verstikt door auto’s, duizenden inwoners verlieten en naar de buitenwijken omdat de binnenstad onleefbaar was geworden. Max van den Berg, een jonge, bebaarde langharige socioloog, werd in 1972 de jongste wethouder van Nederland. Hij wilde de stad teruggeven aan haar inwoners, de historische markten herstellen en de straten bevrijden van het autoverkeer. Maar hij stuitte op felle tegenstand die de stad in de naam van een moderne toekomst wilde opensnijden met brede snelwegen.
Groningen had er heel anders uit kunnen zien. Net als in veel andere steden waren er plannen om het centrum aan te passen aan de auto, met wegen die het hart van de stad doorkruisen en voetgangers en fietsers naar de randen verdrongen. Maar Groningen koos een ander pad. Met moed en doorzettingsvermogen wisten Max van den Berg en Jacques Wallage een radicale verandering door te voeren, en dit binnen één nacht, het verkeer werd omgeleid, straten werden afgesloten voor auto’s en de stad veranderde voorgoed.
50 jaar later ontdekt filmmaker Roberto Hernandez dit bijzondere hoofdstuk in de Nederlandse geschiedenis. Groningen was een proeftuin en wat ze daar hadden ingevoerd groeide uit tot een beweging die het hele land zou beïnvloeden. Met zijn blik van buitenaf legt Hernandez de verbinding tussen het verleden van Nederland en de uitdagingen waar moderne steden wereldwijd voor staan. Dit is een positief verhaal over hoe steden zichzelf opnieuw kunnen uitvinden—een verhaal dat vandaag de dag relevanter is dan ooit.
Aanmelden? Stuur een e-mail naar tijnvanzijl@thelabofthought.co, je ontvangt daarna een bevestiging.
Locatie volgt.